Novosti

150 miliona dinara za subvencije turističkim agencijama

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je usvajanjem Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu RS, kojim je odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama, na današnjoj sednici Vlade Srbije, učinjen značajan korak za pomoć turističkom sektoru tokom pandemije Kovid-19.

„Cilj ove mere jeste da se pomogne turističkim agencijama, a posebno manjim organizatorima putovanja, koji su najviše ugroženi tokom krize. Turizam je u Srbiji je, kao i u celom svetu, jedna od oblasti koja je najviše pogodjena posledicama pandemije, i neophodna je podrška države“, istakla je ministarka Matić.

Ona je podsetila da su većini turističkih agencija istekle obavezne polise osiguranja što ih dovodi u situaciju da izgube licence za rad, dok epidemiološka situacija predstavlja dodatni faktor rizika koji osiguravajuće kuće uzimaju u obzir prilikom ugovaranja novih polisa.

Sistem garancije putovanja je svakako neophodan kako bi putnici bili zaštićeni, ali je u otežanim uslovima za rad agencijama, posebno manjim, predstavljao velike izdatke koje će subvencijama biti umanjene“, objasnila je ministarka.

Ona je navela i da je Vlada Srbije i u prethodnom periodu donela niz mera za pomoć turizmu, počev od marta 2020. kada je na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija usvojila Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti KOVID-19, i na taj način sprečila bankrot turističkih agencija i otpuštanje njihovih zaposlenih, zatim omogućavanje povoljnih kredita za likvidnost i obrtna sredstva iz posebnog programa Fonda za razvoj Republike Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, Program bespovratne podrške za hotelijere iz 68 mesta Srbije i druge ekonomske mere za ublažavanje negativnih posledica na privredu, koje su koristila i ugostiteljsko turistička preduzeća.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i
telekomunikacija 

6 Novembar 2020 4492 pregleda