Novosti

Srbija će pretrpeti štetu od milijardu evra zbog manje stranih turista

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se procenjuje da će Srbija usled epidemije izazvane korona virusom ove godine pretrpeti štetu od oko milijardu evra zbog nedolaska stranih turista.

„Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru, pa i ni mart nije bio tako loš“, kazao je Ljajić za RTS i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspeti da nadomesti „nešto“, ali ne dovoljno.

Rekao je da je broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao za 28 odsto, a u februaru 18 odsto, ali da se zbog epidemije u narednim mesecima beleži pad za više od 90 odsto.

Ljajić je istakao da su se zbog novonastale situacije pojavile nove destinacije za domaće turiste u Srbiji, poput Stare planine i Kosjerića.

Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačke Banje i Zlatibora će to uspeti, i one, kako je Ljajić kazao, beleže više poseta od glavnog grada Beograda.

Govoreći o otpremi robe na Kosovo, Ljajić je naveo da je nakon ukidanja takse od sto odsto na robu iz Srbije, od aprila na ovo tržište plasirana roba u vrednosti 86 miliona evra.

„Ali, to je opet duplo manje od istog perioda 2018. godine, kada nije bilo taksi“, rekao je Ljajić i dodao da je potrebno vreme da se roba iz Srbije vrati na to tržište koje su zemlje regiona do aprila snabdevale.

19 Avgust 2020 4669 pregleda